Wat doet een eetstoornis coach?

Deze vraag, wat doet een eetstoornis coach, of eigenlijk, wat kan een eetstoornis coach voor mij betekenen heb ik de laatste tijd vaker gekregen. Reden voor een blog dacht ik zo.
Want het feit dat deze vraag gesteld wordt wil zeggen dat meer mensen nog niet weten wat een eetstoornis coach nou eigenlijk voor je doet. En dat wil ik natuurlijk met man en macht kenbaar maken. Want ik ben er zelf een. En ik weet dat ik nog veel meer vrouwen kan helpen om van hun eetstoornis af te komen.
Een eetstoornis coach helpt jou namelijk op jouw weg naar een eetstoornisvrij leven. En iedere eetstoornis coach doet dit op haar (of zijn) eigen manier. Er zijn overlappingen maar ze doen allemaal hun eigen “sausje” over de coaching.
Daarom is het belangrijk om voor je zelf goed onderzoek te doen naar wat voor jou belangrijk is. En om in ieder geval een voorbeeld te geven van wat een coach kán doen, zal ik hieronder in het kort voor je opschrijven waarop de focus ligt bij mijn coaching.
Wat doe ik als eetstoornis coach
Allereerst ben ik ervaringsdeskundige. Ik heb zelf op het punt gestaan waar jij nu staat. En daarom kan ik me heel goed inleven in wat jij meemaakt en hoe je denkt. Natuurlijk beleeft iedereen die een eetstoornis (of eetprobleem) heeft het op haar eigen manier maar er zijn heel veel overeenkomsten. En die kan ik, als ervaringsdeskundige, heel goed begrijpen. Dit in tegenstelling tot iemand die geen eetstoornis heeft gehad. Voor hen is het zó ontzettend moeilijk zich in te leven in jouw denkwijze en motivaties. Zij moeten het namelijk doen met wat zij/hij gelezen en gehoord hebben. En dat is totaal anders dan het zelf beleven. Bij een ervaringsdeskundige coach hoef je dit niet eerst uit te leggen. Daardoor kan je al veel sneller stappen maken.
Een ander voordeel van een ervaringsdeskundige is dat zij het levende bewijs is dat het mogelijk is om van je eetstoornis te herstellen. En die stip op de horizon werkt zó motiverend. Ik weet dat uit eigen ervaring toen ik nog in mijn herstelperiode zat.
Daarnaast is het heel belangrijk dat jij een coach (of therapeut) zoekt waar jij een goed gevoel bij hebt. Iemand waarbij jij merkt dat je jezelf kan zijn, iemand die je vertrouwt en iemand waar je energie van krijgt. Luister daarin heel erg naar je intuïtie. Je intuïtie weet wat goed voor jou is.
Coaching sessies
En dan de coaching sessies, want daar ben je natuurlijk nieuwsgierig naar. Logisch.
In mijn coaching ligt de focus op het veranderen van je mindset! Het shiften van je belemmerende overtuigingen die jij jezelf eigen hebt gemaakt en waardoor jij je leven leidt (of eerder lijdt) hoe je het nu doet.
Het gaat echt om focus verleggen. Van een kleine benauwde wereld naar zien wat er voor mooie dingen voor je zijn weggelegd. We stellen jouw verlanglijst van jouw leven samen. Wat wil jij, wat voor dromen heb je, wat zou je doen als je angsten niet meer de overhand hebben? We gaan samen op zoek naar wie jij bent. Want vaak is je pure identiteit ver te zoeken omdat je zo de focus hebt op wat je vooral allemaal niet wilt zijn. We gaan de denkbeeldige sluier langzaam weghalen en je ogen openen zodat je kan zien wat er allemaal wél is. Van donkere naar lichte gevoelens. Naar de wens om voor jezelf te willen gaan zorgen. Jezelf weer dingen te gunnen. Jezelf weer mogen zijn.
En het eten dan?
Zoals je leest heb ik het niet veel over eten. En dat komt omdat dat een gevolg is. Een middel voor jou om te kunnen dealen met wat er achter je eetstoornis zit. Het niet willen toelaten van je gevoelens. En niet durven zijn wie jij echt bent.
En daarom staat in mijn coaching niet het eten centraal maar je mindset en gevoel.
Wil dat zeggen dat we het niet over eten gaan hebben? Zeker wel. Want uit hoe jij omgaat met eten kunnen we veel informatie halen. En ook door te gaan oefenen met telkens een klein stapje naar een nieuw eetpatroon kan jij gaan voelen of je op de goede weg bent.
Maar je krijgt van mij geen eetschema’s die je moet volgen, geen recepten en geen keiharde kilo’s die je móet aankomen. Omdat ik van mening ben dat dit allemaal triggers zijn. De focus moet daar juist vanaf.
Het is echter geen vrijbrief om dan maar niet eten, of heel veel te eten of geen aandacht aan eetbuien te schenken. Want dan steek je je kop in het zand. Daarom is een voorwaarde om bij mij coaching te krijgen ook dat je het zelf wilt. Dat je het niet voor iemand anders doet. Jij moet gemotiveerd zijn. Want jij moet het gaan doen.
Dat jij het zelf wil, wil niet zeggen dat je het altijd “leuk” moet vinden, dat je niet mag balen of dat je dingen niet eng mag vinden. Want die weg naar herstel gaat altijd gepaard met hobbels. Maar die hobbels zijn er om overheen te gaan. Dit in tegenstelling tot wanneer je het voor iemand anders doet. Dan staat er over het algemeen een mega grote berg op je weg waar geen beginnen aan is.
Vergoeding
Wat ook belangrijk is om te weten, is dat veel eetstoornis coaches niet vergoed worden door de verzekering. Wel kan je kijken of je een persoonsgebonden budget kan aanvragen. Het feit dat het niet vergoed wordt heeft echter ook voordelen. Er zijn weinig tot geen wachtlijsten en je kan zelf je coach uitzoeken. Wanneer je je bij een instantie meldt wordt een coach vaak toegewezen en is het maar afwachten of het een goede match is. Terwijl dat toch écht een vereiste is voor het slagen van jouw herstel. Iemand bij wie jij je goed voelt.
Daarnaast werkt het onbewust ook nog mee dat wanneer je zelf moet betalen je motivatie vele malen hoger is. Je wilt er dan echt uithalen wat erin zit. En terecht!
Wil je nou nog meer weten over mij? Kijk dan even op deze pagina.
En heb je nog meer vragen over het werk van een eetstoornis coach? Weet dat je mij altijd mag mailen! En wanneer je nou denkt………ik wil weten of wij een match zijn……..vraag dan hier een gratis kennismakingsgesprek aan. Dan kunnen we meteen van start!
Foto door Ole Witt op Unsplash