Hoe overleef je Pasen met een eetstoornis?

Oh boy, Pasen komt er weer aan. Maar hoe overleef je dit nou met een eetstoornis?
Want allemaal leuk en aardig maar voor veel mensen gaat Pasen gepaard met chocolade eieren, lekkere broodjes bij de Paasbrunch en ’s avonds “gezellig” eten met de familie.
En ja “gezellig” tussen aanhalingstekens, want voor jouw eetstoornis is dit het teken om keihard te gaan schreeuwen. Want dat z.g. gezellig doen met je familie zorgt voor vette stress als je denkt aan al die eet-momenten. Hoe je toch Pasen kan combineren met je eetstoornis? Check mijn tips hieronder.
5 tips om jouw Pasen toch goed door te komen.
- Vertel, als je familie of vrienden weten van je eetstoornis, dat je graag met ze afspreekt maar vraag ze NIET op jou en je eetgedrag te focussen. Leg uit dat het voor jou moeilijk is wanneer er constant op je wordt gelet. Dat je echt je best gaat doen wat betreft eten, maar dat dat beter gaat wanneer zij geen opmerkingen maken over wat je wel of niet eet. Dus ook geen dingen blijven aanbieden wanneer je al nee hebt gezegd. Vind je het moeilijk om dit bij je familie of vrienden aan te geven? Schrijf ze een mailtje of stuur ze een appje.
- Spreek met jezelf af dat je MAG genieten. Je hoeft niet all-in te gaan maar sta jezelf toe om in ieder geval één ding te eten wat jou heel lekker lijkt. Iets dat je normaal gesproken misschien niet zou durven eten. En geniet daar dubbel zoveel van.
- Als je voor meerdere eet-momenten bent uitgenodigd maar dit voor té veel stress zorgt, geef dan aan dat je graag wilt afspreken voor 1 van die momenten. Misschien kan je bij de één wel komen lunchen maar dat je dan bij de ander alleen op de thee komt ipv avondeten. Ik weet dat dit lijkt alsof je het uit de weggaat maar soms is de weg van de minste weerstand het beste. Pasen gaat ten slotte om gezellig samen zijn en daar mag je dus zonder
stress van genieten.
Maar spreek met jezelf wel af dat de afspraak mét eetmoment dan ook OK is. Dat je daarvan mag genieten en dat je dit niet hoeft te compenseren. - Plan voor jezelf van tevoren in wat je gaat doen wanneer je weer thuiskomt of als je bezoek weer weg is. Zo kom je niet in een stress-hole terecht omdat je weet wat je gaat doen. Wat je dan kan doen? Bijvoorbeeld een relaxte wandeling, een podcast luisteren, lekker netflixen, een fijne meditatie of ga 20 minuten schrijven over hoe het was en hoe je je voelt.
- En last but not least, wees lief voor jezelf. Sta jezelf toe dat je het spannend mag vinden, maar dat je óók mag genieten. Komt je eetstoornis stem weer om de hoek? Zeg “dank je wel dat je me wilt beschermen maar het helpt mij niet dus ik kies voor mezelf.” Jij bent de baas van jouw gedachtes!
Ik wens je heel veel succes dit weekend en wil je wat kwijt? Je mag me altijd een DM sturen via instagram of een mailtje naar daphne@daphneholthuizen.nl