Oudere vrouwen en een eetstoornis

Nog steeds denken heel veel mensen bij een eetstoornis aan jonge meiden met anorexia. Een idee gevoed door de media. Maar hoe zit het nou met oudere vrouwen en een eetstoornis?
Want een eetstoornis houdt geen rekening met leeftijd. Zelf was ik 36 toen bij mij het keerpunt kwam en ik eindelijk kon zeggen dat ik hersteld was van mijn eetstoornis. Niet echt meer een jonge blom natuurlijk. Hoewel je na je 36e nog een heel leven voor je hebt.
En dat wil ik jou als misschien mede oudere vrouw met een eetstoornis meegeven. En in dit geval bedoel ik met “oudere vrouw” een vrouw van zeg maar 25 jaar en ouder. Geen tiener meer. En hoe erg het is om dat “ouder” te noemen maar you get the point. Niet de stigmatiserende jonge tiener met anorexia. Waarmee ik trouwens niet de ernst daarvan wil wegnemen. Laat dat duidelijk zijn. Wat ik wil zeggen is, als jij ouder bent sta je niet alleen in je gevecht met je eetstoornis.
Er zijn heel veel vrouwen die al jaren kampen met een eetstoornis óf die op latere leeftijd een eetstoornis hebben ontwikkeld. En dat is niet minder erg dan een jong meisje met een eetstoornis. In mijn ogen is het zelfs schrijnender dat jij al zolang je leven laat lijden door de eetstoornis.
Geef de hoop niet op!
Wat ik je vooral wil meegeven is, ook op oudere leeftijd is het nog steeds mogelijk om te herstellen van een eetstoornis. Het voelt misschien als onbegonnen werk omdat het zo in je leven is geïntegreerd, maar het IS ECHT MOGELIJK!
Maar hoe dan??
Natuurlijk is de “hoe” voor iedereen anders, maar er zijn een paar gemene delers in de “hoe” die ik met je wil delen:
-
Erken je eetstoornis
Maak het niet kleiner dan het is. Wanneer jij er last van hebt is het duidelijk dat je een eetstoornis hebt. Ga niet vergelijken met anderen. Het gaat erom hoe het voor JOU voelt.
-
Neem eigen verantwoordelijkheid
Ga niet zitten wachten tot het zich vanzelf oplost. Ga niet de situatie waar je in zit de schuld geven. Het is JOUW LEVEN. Jij bent de enige die verandering kan aanbrengen in jouw leven, niet iemand anders. Een ander is niet verantwoordelijk voor hoe jij jouw leven leeft. Het kan soms zo voelen, maar dit is niet de waarheid. Zorg dus dat je niet in de slachtofferrol belandt of blijft zitten. Dit kan misschien hard klinken maar als het je raakt zal je je niet voor niets aangesproken voelen. En dán kan je hier ook iets mee doen. Jij bent de baas in jouw leven. Niet je partner, je vrienden, je baas, je kind(eren), je ouders etc.
-
Vraag om hulp
Blijf niet zelf aanmodderen. Denk niet dat je het zelf maar moet oplossen. Dat hoeft niet. Je mag om hulp vragen. Hiermee breek de greep die de eetstoornis op je heeft ook open.
En als de ene hulp niet werkt gooi het bijltje er niet bij neer. Ik heb ook heel veel dingen geprobeerd. Voel wat bij je past. En durf hier je eigen weg in te vinden. Het gaat om jou en niet om de therapeut of coach. Geef dus aan als je denkt niet op je plek te zitten en zoek verder. Dat is jouw recht! Dat is goed voor jezelf zorgen!
-
Sta open
En dan als laatste tip; sta open voor de hulp die je krijgt. Misschien heb je al héél veel geprobeerd en denk je snel, “jaja weet ik al, werkt niet bij mij” maar daarmee sluit je de deur. Sta open voor een nieuwe coach. Soms kan iets, door een andere aanpak of andere manier van overbrengen, ineens bij je klikken. Dat je ineens hebt “Ooh nou voel ik het, nou begrijp ik het.” En dit zal alleen gebeuren als jij blijft open staan voor de hulp die aangedragen wordt. Ik spreek uit ervaring. Soms moet je iets wel 100 keer horen voordat het binnenkomt. En dat is OK.
Jij kan echt, hoe oud je ook bent, een shift maken in je eigen leven. Gun jezelf die vrijheid, dat geluk, die rust. Het maakt je leven zoveel makkelijker!
Klinkt dat goed? Ik help je graag. Via onderstaande knop kan je een gratis kennismaking inplannen en kan jij, wanneer het goed voelt, met mij aan de slag om dat relaxte leven te gaan creëren.