Wanneer moet je hulp zoeken voor een eetstoornis?

Ja, een belangrijke vraag die vaak naar voren komt, wanneer moet je nou hulp zoeken voor een eetstoornis?
En dit kan een heel kort blog worden, want er is eigenlijk maar 1 antwoord mogelijk op deze vraag, en dat is; ALTIJD!
Ja, er is niet een grens die je moet bereiken in je eetstoornis voordat je hulp mag vragen.
Sterker nog, vraag hulp het liefst nog vóórdat jouw eetprobleem is uitgegroeid tot eetstoornis.
Dus zodra jij voelt:
- Ik ben aan het rommelen met eten
- Een groot deel van mijn dag bestaat uit het denken aan eten
- Ik word verdrietig als ik in de spiegel kijk
- Ik ga me steeds meer vergelijken met andere vrouwen
- Ik ga eten als ik mezelf onrustig voel (lees: ik eet om niet te hoeven voelen)
- Ik ga sociale ontmoetingen uit de weg waar gegeten “moet” worden
- Ik word boos op mezelf als ik bepaalde dingen eet
- Ik begin me terug te trekken
- Ik vertel niet alles wat er in mijn hoofd speelt
Allemaal voorbeelden (en er zijn er vast nog heel veel meer) die jou vertellen; jij mag NU hulp gaan zoeken.
Want, hoe eerder jij erbij bent, hoe eerder je er ook weer vanaf kan komen.
Dus ga niet wachten tot een moment waarvan jij denkt “nu is het wel erg genoeg”. Want zeer waarschijnlijk ligt dat moment in jouw ogen veel verder dan je denkt. Het is namelijk heel moeilijk om realistisch naar je eigen situatie te kijken. En al helemaal als jij je vaak vergelijkt met andere vrouwen. Vrouwen waarvan jij misschien denkt, ja maar bij hen is het veel erger, zij hebben enorm ondergewicht. Met mij valt het wel mee want aan mij zie je niets en ik kan nog functioneren.
Ik wil je graag op het hart drukken dit soort gedachtes keihard te negeren! Want als jij je al herkent in één van de voorbeelden die ik noemde is het tijd om actie te ondernemen. Je leeft niet om je ellendig te voelen. Nee, echt niet! En hoe langer je wacht hoe meer de eetstoornis-patronen ingesleten raken en hoe moeilijker het is om deze aan te pakken.
Dit wil niet zeggen dat het niet kan maar het gaat waarschijnlijk meer tijd kosten.
Je doet het ook voor een ander
En als het dan moeilijk is voor jou om hulp te vragen omdat je denkt dat je dat nog niet verdient, denk er dan maar aan dat het fijn is voor anderen als jij je in een (voor jou) vroeg stadium laat helpen. Dan kost het minder tijd en worden de wachtlijsten korter. Dus dan doe je het niet eens alleen voor jezelf 😉
Maar kan ik het dan niet alleen?
Er zijn vrouwen die alleen van hun eetstoornis af kunnen komen, maar ik kan je vertellen, dat zijn er niet veel. Sorry voor deze negativiteit. Maar het is gewoonweg heel moeilijk om in je eentje al jouw onbewuste gedachtes en overtuigingen naar boven te halen. Omdat je van heel veel waarschijnlijk niet eens weet dat je ze hebt.
Daarnaast is het zó belangrijk om een klankbord te hebben. Iemand die jou begeleidt, steunt en advies geeft om jouw herstel duurzaam te maken. Iemand tegen wie je aan kan praten in plaats van de woorden en gedachtes in jouw eigen hoofd te laten zitten. Want praten helpt!
Ik begreep dit nooit zo. Ik hield ook niet van praten, en al helemaal niet over mezelf. Als mijn therapeut weer zei “Maar praat je dan met niemand? Je moet echt met mensen praten.” Dacht ik alleen maar “Hoe dan?”. Inmiddels weet ik echter dat het klopt. Praten helpt! In plaats van in je hoofd te blijven zitten moet het eruit. Je gedachtes moeten lucht krijgen. Alleen al door het hardop te zeggen krijg je vaak al de antwoorden. Waarom? Omdat je je gedachtes op een andere manier bekijkt, of eigenlijk hoort. En met hulp van een coach haal je uit jouw woorden nog veel meer inzichten die jou gaan helpen met je herstel.
Dus vraag zo snel mogelijk hulp als jij al even niet lekker in je vel zit en wacht niet tot het te laat is.
Wil je met mij praten? Je kan een gratis kennismakingsgesprek aanvragen zodat we kunnen kijken of jij je goed voelt bij mij en we samen kunnen beginnen aan jouw herstel.
Jij kan dit!