Hoe werkt een G-schema in jouw voordeel?

Tijd voor een super fijne tool die je in kan zetten tijdens het herstellen van je eetstoornis is het G-schema. In dit blog leg ik je uit wanneer en waarom je het zou kunnen gebruiken én hoe een G-schema werkt.
Het G-schema gebruik je om situaties en gebeurtenissen waar jij veel negatieve gedachtes en gevoelens bij krijgt om te buigen naar helpende positieve of neutrale gedachtes.
Waarom zou je het G-schema gebruiken?
Wanneer er bij jou in veel situaties onbewust en automatisch negatieve gedachtes oppoppen, zorgt dit ervoor dat je gevoel de waarheid van die gedachtes overneemt. Oftewel, je gaat je door wat je denkt je ellendig voelen. Je zelfvertrouwen en eigenwaarde daalt en je gaat je neerslachtig en down voelen.
En ondanks dat deze gedachtes waarschijnlijk onrealistisch zijn, geloof je ze wel. Je denkt ze, dus je gelooft ze, dus je voelt ze. In jouw hoofd zijn ze dus echt.
Om te voorkomen dat je vervolgens ook gaat handelen naar je gevoel is het belangrijk om deze gedachtes te gaan herkennen. Want zodra jij ze herkent kan je er wat mee gaan doen.
En wat je ermee gaat doen, is dat je ze gaat ombuigen naar helpende, positieve of neutrale gedachtes. Gedachtes die er NIET voor zorgen dat jij je erna meteen ellendig en minderwaardig voelt.
Hoe je dit doet? Daar komt het G-schema om de hoek kijken.
Het G-schema is een fantastische tool om deze “loop van omstandigheden” te gaan onderzoeken, herkennen en om te buigen.
Hoe werkt een G-schema?
Het G-schema bestaat uit 5 G’s:
-
Gebeurtenis
De situaties; Waar was je? Met wie? Wat gebeurde er?
-
Gedachtes
Welke gedachtes kwamen er meteen in je op?
-
Gevoelens
Wat voelde je na deze gebeurtenis en gedachtes?
-
Gedrag
Hoe reageerde je vervolgens op deze gebeurtenis? Wat deed je?
-
Gevolg
Wat is het gevolg van je gedachtes, gevoel en gedrag?
Dit schrijf je allemaal op na een gebeurtenis of situatie die voor jou niet fijn voelde. Dus hoe de realiteit er op dat moment voor jou uitzag.
Vervolgens ga je in de kolom ernaast een andere uitkomst opschrijven.
De gebeurtenis blijft altijd hetzelfde, maar welke gedachtes zou je kunnen hebben in plaats van die automatische negatieve gedachtes? Welke zijn meer helpend en zorgen niet voor zo’n rot gevoel?
En als je deze andere gedachtes denkt, hoe zou je je dan voelen? Denk aan meer zelfliefde, compassie etc.
Kan je daarna ook opschrijven welk “gedrag” beter is? Wat zou je beter kunnen doen? Wat is minder destructief? Wat kan je doen om je beter te voelen?
En daarna bedenk je wat het gevolg kan zijn om op deze nieuwe manier tegen een situatie/gebeurtenis aan te kijken.
Door dit schema regelmatig in te vullen na een gebeurtenis waardoor jij je naar voelde, ga je steeds sneller je negatieve gedachtes herkennen. En door je bewust te zijn van je gedachtes heb jij de controle om hier wat aan te doen.
Jij kan, zodra er weer negatieve gedachtes oppoppen zeggen; HO STOP! Ik wil niet deze gedachtes hebben. Ik wil ….vul maar in…….. denken omdat ik me daar beter door voel.
G-schema gratis downloaden
Omdat ik het schema ook vaak bij cliënten gebruik heb ik er eentje gemaakt met uitleg, een voorbeeld en open schema’s die je in de computer kan invullen. Wel zo makkelijk in dit digitale tijdperk 😉
Dit gun ik jou ook! Dus druk op de knop hieronder om het document te downloaden: