Grafisch Werkcentrum Amsterdam: Letterpress & polymeer workshop

Eerder schreef ik al over de introductie workshop bij het Grafisch Werkcentrum Amsterdam.
Deze kleine introductie smaakte naar meer en daarom had ik mij ingeschreven voor een weekendworkshop letterpress & polymeer. Afgelopen weekend was het zover en wat een heerlijk weekend was het!

Grafisch Werkcentrum Amsterdam

De voornaamste reden voor het kiezen van deze workshop was het feit dat deze polymeertechniek het mogelijk maakt je eigen ontwerpen om te zetten in een drukplaat. Zo kan je eigenlijk alles wat je maar wilt drukken op een ambachtelijke manier. Er zijn drie soorten waaruit wij konden kiezen:

  1. Een polymeerplaat met een metalen onderlaag. Te gebruiken voor “doorsnee” papier en te drukken met alle persen die aanwezig zijn in het GWA.
  2. Een polymeerplaat met een plastic onderlaag. Deze kan je het beste gebruiken wanneer je op “onregelmatig” papier wilt drukken. Denk aan grof handgeschept papier.
  3. Een stempel polymeerplaat. Deze plaat blijft helemaal soepel zodat je hem makkelijk kan knippen en er stempels van kan maken.

Voorafgaand aan de workshop kon je thuis je ontwerpen voorbereiden en die op een usb stick meenemen naar het Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Ben je niet handig op de computer of wil je nu juist eens niet achter die computer zitten dan kon je ook gewoon een tekening maken en deze vervolgens scannen en meenemen.

De workshop starte op zaterdag om 10uur met een introductie van Wiek onze workshopleider. Zie ook mijn vorige blog waarin ik een mooi filmpje deelde over hem. We waren met 5 deelnemers wat een fijn aantal is omdat je op deze manier genoeg aandacht krijgt en je ook allemaal tegelijk op een pers kan werken. Er zijn er genoeg in het GWA.

Op dag 1 begon ik met het maken van een A4 polymeerplaat met metalen ondergrond. Van je ontwerp wordt een negatief afgedrukt op een mat doorzichtige sheet zodat alles wat je gedrukt wilt hebben wit blijft en de omgeving zwart. Je legt je film (zoals deze sheet dan heet) op de polymeerplaat in een lade waarin deze wordt belicht met UV licht. Alle witte delen laten in de machine het licht door zodat op deze plekken het polymeer hard wordt. De kunst is wel om het zwart door en door zwart te krijgen om lekken te voorkomen. Wanneer er licht op plekken doorkomt waar dit niet moet ontstaat er lekkage en krijg je bobbels polymeer op delen waar je dit niet wilt hebben. Daarom spuit je je film nog eens extra in met een zwart-maker, stip je oneffenheden aan met een speciale zwarte stift en kan je witte randen afplakken met speciaal rood tape dat geen licht doorlaat.

Film voor het maken van een drukplaat

Vervolgens gaat je plaat in de spoelmachine en worden alle zachte delen weggespoeld. Dan nog even een in de oven om goed te drogen, nog een keer de la in om na te belichten en hopsakee je plaat is klaar. Als je zoals ik verschillende ontwerpen op één plaat hebt staan kan je de ontwerpen los knippen.

Polymeerplaat

En dan begint het echte werk…. Je plaatst je plaat op een magneetblok (zodat deze blijft liggen waar hij ligt) in de drukpers. Je meet waar je inleg van je papier is zodat deze ook daadwerkelijk op je plaat terecht komt met afdrukken en dan kan je je plaat gaan inrollen met verf. Hiervoor gebruik je onderstaande rollers.

Grafisch Werkcentrum Amsterdam

Het afdrukken is redelijk tijdrovend omdat je per afdruk je plaat opnieuw moet inrollen, maar dat is ook de charme van deze ambachtelijke manier van drukken op de drukpersen die wij dit weekend gebruikten.

Waar ik ook erg benieuwd naar was was hoe je een twee kleuren afdruk maakte. Hiervoor gebruik je twee verschillende polymeerplaten. Een plaat per kleur. Je drukt dus eerst de ene af en vervolgens moet je met een beetje passen en meten de tweede plaat neerleggen en ga je je papier met de eerste afdruk nogmaals door de machine halen maar nu druk je hem af op plaat nummer 2 met een andere kleur. Zie hieronder het resultaat van mijn eerste twee kleuren afdruk.

Hoera een meisje - kaart

Laat je afdrukken wel goed drogen anders krijg je vlekken. Gelukkig hebben ze in het GWA een super handig droogrek:

droogrek in het grafisch werkcentrum amsterdam

Dag 2 starte ik met een blinkddruk (afdrukken zonder kleur) te maken. Dit is mogelijk omdat over het algemene de afdruk wat dieper in het papier ligt. Dit kan met de gewone drukpersen of met de ets pers. Ook deze techniek probeerde ik natuurlijk uit!

Hierperdepiep blinddruk kaart

Vlow logo blinddruk

Om alles uit het weekend te halen liet ik ook de kans van het stempels maken niet aan mij voorbijgaan dus maakte ik ook hiervoor een polymeerplaat. Nadat deze klaar is (de werkwijze is bijna hetzelfde als bij de metalen polymeerplaat) kan je al je stempels los gaan knippen. Deze plak je vervolgens op een onderlaag die je vervolgens ook weer uitknipt.

Stempels van polymeer

Daarna plak je al je stempels op een rubber mat. Stempels nogmaals uitknippen….ja er komt heel wat knipwerk bij kijken…en dan kan je je stempels ook nog op een houten blokje plakken zodat het stempelen makkelijker gaat.

Na het maken van de stempels heb ik ook nog wat afdrukken gemaakt met een ontwerp dat ik op de polymeerplaat met metalen onderlaag had staan. Bij deze hierperdepiep kaart was het mogelijk om twee kleuren in één druk te maken omdat ik makkelijk(er) het woord apart van de sterren kon inrollen.

Hierperdepiep verjaardagskaart

Daarnaast ook nog een witte afdruk gemaakt op een soort kraft papier. Super, want wit drukken met een printer lukt niet!

Hierperdepiep verjaardagskaart witte inkt

En op de valreep maakte ik dan ook nog een afdruk van een quote die ik met loden letters had gemaakt.

First drafts don't have to be perfect - print by daphne holthuizen

Een intensief, inspirerend en heerlijk weekend wat ik iedereen enorm kan aanraden! Naast deze polymeerworkshop geven ze ook nog heel veel andere leuke workshops en kan je natuurlijk ook langsgaan voor een bedrijfsuitje. Nog eens wat anders dan paintballen of bowlen! Neem een kijkje in de agenda van het Grafisch Werkcentrum Amsterdam! (en nee ik word niet gesponsord, ik ben gewoon heel erg enthousiast!!)

Mijn volgende wens is een intensieve dag om het werken met een handdegel te gaan leren. Met deze drukpers is het namelijk mogelijk om snellere productie te draaien en ook met dikker papier te drukken.
Hopelijk over een tijdje ook hiervan een verslag op mijn blog.

1 Comment. Leave new

Wat gaaf zeg! Super goed gelukt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *