Eetstoornis hulp zonder wachtlijst? Het kan!

Eindelijk ben je klaar om om hulp te vragen voor je eetstoornis en dan krijg je als antwoord: “We zetten je op de wachtlijst”. Aarrghh niet het antwoord waar je op hoopte. Want wanneer je die stap durft te nemen voelt dit als momentum en wil je dus meteen aan de slag. Niet nog een aantal weken of vaak zelfs maanden moeten wachten. Je moed zakt je in de schoenen.
Of ben ik de enige die altijd zo ongeduldig was? 😉
Het probleem is echter dat de meeste instellingen die door de zorg worden vergoed met zo’n lange wachtlijst werken. Heel erg demotiverend! Je hebt hulp nodig maar of je nog wel even wilt wachten.
Nee je wilt niet wachten! Wachten zorgt er 9 van de 10 keer voor dat je verder in je eetstoornis zakt. Je kan het gevoel krijgen niet waardig genoeg te zijn om hulp te ontvangen. Het gevoel dat het blijkbaar niet erg genoeg is om snel geholpen te worden, want je kan toch nog wel even een paar maanden wachten? Nogal een ontmoedigende start van jouw herstelproces.
Hoe omzeil je die wachtlijst dan?
Wat veel mensen echter niet weten is dat er naast de reguliere vergoede zorg nog heel veel andere mogelijkheden zijn om tóch hulp te krijgen bij het herstel van een eetstoornis. Hulp waar GEEN wachtlijst is. Waarom veel mensen dit echter niet weten is omdat de meeste huisartsen nou eenmaal alleen (willen) samenwerken met instellingen die (deels) vergoed worden door een verzekeraar.
Is verzekerde hulp altijd de beste hulp?
Dit zou je wellicht denken als je kijkt naar hoe huisartsen doorverwijzen, maar dit is verre van waar. Er zijn namelijk heel veel therapeuten en coaches die zich niet bij dit soort instellingen aansluiten omdat ze willen werken vanuit hun eigen visie. Ze willen zich niet binden aan de (vaak) rigide bestaande protocollen van een instelling. Ze vinden het persoonlijke contact met de cliënt het allerbelangrijkst. Echt de tijd nemen voor iemand zonder tijd te verdoen aan bureaucratische handelingen die helaas vaak voorkomen bij de grotere instellingen. Ze willen er voor iemand zijn, iemand écht zien en de manier van coachen aanpassen aan de behoefte van die persoon.
Een ander voordeel is ook dat je buiten de gebaande paden dus snel geholpen kan worden en je niet eerst op een wachtlijst gezet wordt. Daarnaast is een ander groot voordeel; je kan zelf je coach of therapeut uitkiezen en je wordt niet zomaar aan iemand gekoppeld.
Waarom is het belangrijk om zelf een coach uit te kiezen?
Tijdens coach sessies is het zó belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Dat je vertrouwen voelt dat je alles kan zeggen wat nodig is om sneller tot de kern te komen. Dat je een klik voelt met degene die jou een tijd gaat bijstaan en helpen. Dat die persoon flexibel is en kijkt naar jouw behoeftes.
Dus heb jij NU hulp nodig en wil je niet op een wachtlijst ga dan op zoek naar bijvoorbeeld wachtlijstoverbrugging óf ga voor een heel coach traject naar een onafhankelijke coach.
En ja dit kan uiteraard bij mij:
Meer informatie over wachtlijstoverbrugging
Meer informatie over individuele coaching trajecten
Of gebruik je beste vriend Google om andere deskundige coaches te vinden! Er zijn er heel veel.
Wel een tip: vraag altijd een (gratis) kennismakingsgesprek aan zodat je kan aanvoelen of deze persoon bij je past.
En wil je in de tussentijd vast laagdrempelige tips? Luister dan naar mijn podcast via:
Spotify, iTunes of Soundcloud
Foto door Phil Hearing op Unsplash