Aankomen in gewicht tijdens je eetstoornis herstel. 5 tips hoe je hiermee om kan gaan!

Of je het nu wilt of niet, wanneer je gaat herstellen van je eetstoornis gaat je lijf veranderen. Maar hoe ga je nou om met aankomen in gewicht?
Allereerst wil ik zeggen dat ik weet hoe eng dit kan zijn. Je eetstoornis heb je niet voor niets. Je wilt o.a. de controle houden over je gewicht. En om dit nu ineens los te moeten laten is natuurlijk hartstikke k*t.
Maar….je kan niet een lijf behouden dat hoort bij jouw verstoorde eetpatroon zonder eetstoornis. En waar jij vanaf wilt is die eetstoornis en alle bijbehorende ellende.
Maar hoe ga je om met aankomen in gewicht als dat je grootste angst is?
5 tips om hiermee om te gaan:
-
Houd je doel voor ogen!
Schrijf voor jezelf duidelijk op waarom jij van je eetstoornis af wilt. Wat wil jij graag (weer) kunnen doen. Denk aan: met vrienden eten, geen eetbuien meer, niet al mijn geld uitgeven aan eetbui voedsel, genieten van eten zonder schuldgevoel etc. -
Gooi je weegschaal weg!
Zorg dat je thuis GEEN weegschaal hebt. En mocht je je nou moeten wegen bij een dokter of therapeut, bekijk dan eens of je je blind kan wegen. Hiermee bedoel ik dat alleen jouw therapeut of dokter het getal ziet op de weegschaal. -
Gun je lichaam de tijd om te herstellen.
Jouw lichaam heeft heel wat te verduren gehad. Niet alleen de opdonders van bijvoorbeeld braken, maar ook van het niet krijgen wat het nodig had. Daarom zal het even duren voor je lichaam weer haar normale reset terug heeft. Dat jouw lichaam jou weer vertrouwt. En daarmee bedoel ik, dat je lichaam de voedingstoffen krijgt die het nodig heeft op het moment dat het nodig is. In het begin zal je lichaam proberen alles vast te houden wat er binnenkomt omdat het niet weet wanneer het de volgende keer weer eten zal krijgen. Maar hoe langer jij een normaal eetpatroon hebt hoe meer jouw lichaam haar setpoint gaat vinden en behouden. -
Lekker stretch
Het laatste dat je wilt is continue voelen dat je kleding strakker gaat zitten. Het is belangrijk dat jij je tijdens je herstel comfortabel voelt. En ja, het is misschien de weg van de minste weerstand, maar in dit geval moet je daar zeker voor gaan. Koop mooie stretch broeken, jurken of rokken. Iets waar jij je goed in voelt maar wat zich dus ook aanpast aan je lijf zonder dat je je meteen ellendig voelt omdat er iets gaat knellen.
-
Ga er doorheen
Misschien een enorme dooddoener, maar je moet écht door het gevoel heen. Als jij wilt herstellen dan hoort een lijf dat verandert er voor veel vrouwen bij. Maar bedenk heel goed dat gewicht niets zegt over hoe lief iemand is, of hoe grappig, succesvol, mooi, intelligent, behulpzaam, integer etc.etc. Kijk maar eens goed naar de mensen die jij hoog hebt zitten. Zijn deze mensen graatmager? Waarschijnlijk niet. En maakt jou dat uit? Waarschijnlijk niet.
Wellicht denk jij bij een aantal van deze tips; stop ik niet te veel mijn hoofd in het zand? Ga ik mijn angsten niet juist uit de weg?
Het antwoord is: Ja.
Maar in het geval van omgaan met aankomen is dat ok. Het is namelijk tijdens je herstel heel belangrijk dat je je focust op de positieve dingen. Het trainen van je mindset, erachter komen dat je veel meer kan dan je dacht, zien dat je op kan bloeien van sociale contacten etc. En wanneer jij je beter gaat voelen ga je het aankomen in gewicht écht minder erg vinden.
Ik spreek uit ervaring. In het begin dacht ik altijd……ja allemaal leuk en aardig maar ik wil niet meer wegen dan ….kg (ik ga even geen getallen noemen). Maar naarmate ik me beter ging voelen en meer herstelde, stelde ik dat gewicht naar boven bij. Het gaat je namelijk serieus minder uitmaken. Inmiddels weet ik ook niet meer hoeveel ik weeg. Ik voel aan mijn lijf of het ok is of niet.
Natuurlijk denk ik nog weleens, bleh ik wil wat afvallen. Als ik dat bleh-gevoel heb ga ik een beetje opletten. Vaak komt het namelijk omdat ik een periode veel meer heb gesnoept dan normaal. Of dat ik niks aan beweging heb gedaan. In dit geval werkt het echt om “gewoon een beetje op te letten”. Weer even mijn normale eetpatroon gaan volgen. Dat is alles. Want teruggaan naar mijn eetstoornis is iets wat ik nooit meer zou willen. Dat is het absoluut niet waard.
Wil je nog meer tips om te herstellen? Vraag hieronder het gratis e-book aan.